Pers

PERSBERICHT

9 mei 2013

Living Couture or: How I learned to stop worrying and love bio-technology
Honours studenten organiseren event rondom bio-kunst in Leiden

Studenten van de Universiteit Leiden organiseren in juni het Living Couture-event in de Raamsteeg2, het nieuwe Leidse platform voor kunst en wetenschap. Kunstenaars, filosofen en wetenschappers reflecteren hier op de mogelijkheden en uitdagingen van bio-couture: kledingstoffen geproduceerd in een laboratorium. Bio-technologie speelt een steeds belangrijkere rol bij het oplossen van allerlei globale problemen zoals vervuiling en overbevolking, maar is gedragsverandering niet effectiever dan een technologische ‘fix’? En is ‘sustainable fashion’ meer dan commercie? Tijdens de maand juni wordt er op verschillende momenten en op verschillende manieren aandacht besteed aan de rol die kunst kan spelen binnen het bio-ethiek debat. Meer informatie over dit evenement en het programma is te vinden op www.livingcoutureevent.wordpress.com en op www.facebook.com/livingcoutureevent

De gehele maand is in de Raamsteeg 2a de tentoonstelling ‘Living Couture’ te zien. Deze wordt op 4 juni geopend door prof. dr. Jos van den Broek, bijzonder hoogleraar bio-medische wetenschapscommunicatie. Na de opening kunnen bezoekers in gesprek gaan met de kunstenaars die ieder op hun eigen manier reflecteren op het idee kleding te maken van levende materialen. 11 juni vindt een discussieavond plaats met filosoof Bas Haring, kunstenaar Floris Kaayk en dr. Henk Jonkers, wetenschapper aan de Technische Universiteit Delft. Er zal gesproken worden over de gevaren en voordelen van bio-technologie en de rol van kunst binnen dit debat. De thema’s ‘Idealisme vs. economische orde?’, ‘Kan kunst en design de wereld redden?’ en ‘Bio-couture tussen technological fix en activisme?’ zullen besproken worden. Op 21 juni is de unieke kans een workshop te volgen bij de Engelse bio-kunstenares Anna Dumitriu. Met bacteriën en bio-technologie maakt de deelnemer weefsels die gebruikt kunnen worden om kleding te maken.

Het Living Couture-event is ontstaan naar aanleiding van de Honours Class ‘VivoArts: Who owns life?’ dat jaarlijks door prof. dr. Robert Zwijnenberg, hoogleraar Relaties tussen Kunst en Wetenschap, wordt gegeven. Dankzij The Arts & Genomics Centre en de Raamsteeg2 kon het project vorm krijgen. Natusha Croes, Amalia Kallergi, Robin van Numwegen, Duygu Ölcek, Bodil Schermerhorn, Nathaly Vlaun en Ylse Wittenbol zullen werken tentoon stellen. Het programma van 4 en 11 juni begint om 20:00 en is vrij toegankelijk. Deelname aan de workshop kost €10, aanmelden is verplicht via livingcoutureevent@gmail.com. Vermeld in de mail uw naam, leeftijd en e-mailadres.

PERSBERICHT Living Couture or How I learned to stop worrying and love bio-technology

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s